Uutiset

30.11.2018 Nepalska on jälleen Ikaalisten Kauppakeskus Kompissa! Avoinna joulukuun ajan maanantaista perjantaihin klo 10-17 ja lauantaisin klo 10-16.

Ihania uutuuksia aivan uudelta tuottajalta on matkalla ja ovat varmaankin perillä Itsenäisyyspäivän jälkeen. tervetuloa Ikaalisiin ja verkkokauppaan!

5.2.2017

Nepalska muutti Laukontorilta Ikaalisten Vatulan kylään, jossa se toimii verkkokauppana, kesämyymälänä ja avoinna myös tilauksesta muuhun aikaan!

Kaikki tavarat muutettu Laukontorilta ja uusi tunnelmallinen verkkokauppatila on valmiina. Kun saisi tuotteet vielä verkkoon! Kesällä toimii puoti yli 100 vuotta vanhassa kaupassa ja muunakin aikana avataan vaikka yhdelle sopimuksen mukaan. Optimaalinen ryhmä voisi olla esim 4-5 ystävystä. Silloin voisi rauhassa sovitella ja osa nauttia vaikka kupposen kahvia ja marjatorttua tuvassa. Ota rohkeasti yhteyttä ja sovi oma esittelyaikasi!


4.3.2016
Nepalin matka takana! Paljon vaatteita tulossa!

Vaikka joskus tuntuu ettei jaksaisi eikä olisi varaa lähteä Nepaliin, niin perille päästyä tuntee kuitenkin olevansa ihan oikeassa paikassa ja seurassa!
En voi kuin ihailla nepalilaisten valtavaa sitkeyttä niissä tilanteissa joissa he elävät. Joka päivä sisälsi liikutuksen hetkiä eikä heidän kanssaan harjoiteta pelkkää small talkia vaan istutaan rauhassa basaareissa teellä ja pohditaan milloin rakkautta, elämän tarkoitusta, politiikkaa tai historiaa sekä uusia mahdollisuuksia ja suunnitelmia. Mielestäni Kathmandussa oleskelusta saakin parhaiten irti kun liikkuu yksin ja antautuu päivän ja tilanteiden vietäväksi.

Mikä on reilua???

Nepalissa suurin osa yrityksistä on pieniä perheyrityksiä. Työtä tehdään 12 tuntia päivässä 6 päivää viikossa. Lämmitystä ei ole. Nämä eivät kuitenkaan ole vain työläisten heikkoja oloja vaan standardi köyhyydestä johtuen.
Moni yrittäjäkin menetti kotinsa maanjäristyksessä. Liiketiloja tuhoutui. Ihmiset ovat säikkyjä vieläkin. Maanjäristyksen jälkeen suuri osa nukkui kolme kuukautta ulkona kun ei uskaltanut mennä sisätiloihin.

Tälläkin matkalla maa järkkyi sekä Kathmandussa että Pokharassa ja sain pikkiriikkisen ymmärtää miltä paikallisista tuntui. Rakennukset siellä ovat heikompaa tekoa kuin esim. Euroopassa, jossa vastaavat järistykset eivät välttämättä aiheuta paljoakaan tuhoja.

Turistit eivät ole palanneet vielä ja talous kärsii vielä vaan enemmän. Nepalin merkittävimmät tulot tulevat matkailusta ja käsityötuotteista, joten mitään massiivisempaa veturia taloudelle ei ole.

Kävin kampaajalla Kathmandu Guest Housessa, jossa tapaan käydä. Se on Kathmandun vanhin, legendaarinen hotelli, jos mm. Jimmy Carter ja The Beatles ovat yöpyneet. Olin aivan ihmeissäni! Missä hotelli!? Suuri osa vanhasta siivestä oli tuhoutunut, mutta renoveeraus oli tehty niin onnistuneesti, että kokonaisuus näytti jopa kauniimmalta kuin ennen ja puutarharavintola oli saanut enemmän tilaa.

Kampaajalla ei ollut väriä raitoihin, koska Intian kiusanteko on haitannut kaikkea. Seuraavaksi päiväksi hän oli saanut hankittua jotain ja pikku väärinkäsityksen saattelemana niskassani kupli kipeästi kun hän oli ehtinyt sutia blondausainetta koko takaosaan, vaika tarkoitus oli vain raitoja. Kampaajan päiväpalkka on n. 5 euroa ja turistien ja tippien puutteessa kampaajani ei ole pystynyt maksamaan lasten koulumaksuja eikä vuokraa.
Siis kunnon tipit vaikka takaraivoa kihelmöi...

Olen tullut siihen tulokseen, että on ylipäätään reilua ostaa nepalilaisilta. Heidän elämänsä ja taloutensa voi kehittyä ainoastaan kaupan käynnillä. Ei voi vaatia samanlaisia työskentelyoloja kuin Euroopassa. Kaikki siellä yrittävät vereslihalla parhaansa ja me täällä ja on silkkaa hurskastelua kysyä paljonko nepalilainen työntekijä saa tästä ja tästä tuotteesta.
Meillä Suomessa tuotteiden hinnassa on aina n. 30% veroja, paljon vuokria, markkinointikustannuksia, sähköjä, tietotekniikkaa, tilitoimistopalveluja ym. ym. Siis jos haluat kannattaa Suomen taloutta, se kuitenkin hyötyy kaikkein eniten.
Nepalilaisten tuotteiden kauppias täällä saa myös vain työkkärikorvauksen verran palkkaa. sekään ei ole reilua, mutta ollaan ainakin samassa veneessä tuottajiemme kanssa...

Kaikille suomalaisille tekisi hyvää käydä Nepalissa. Ja jutella siellä ihmisten kanssa. Ei siksi, että voimme sanoa, että kyllä meillä täällä Suomessa on vain kaikki hyvin, vaan oppiaksemme heiltä ystävällisyyttä, auttavaisuutta, sydämellisyyttä ja työteliäisyyttä. Suomessa on alettu tottua siihen että kaikilla pitää olla sama palkka eikä välttämättä tarvitse tehdä mitään. Eikä lisätä edes 6 minuuttia päiväänsä talkoohengen vuoksi...

25.1.2016

Uusi vuosi, uudet tuulet!
Laukontorin liikkeemme uudistuu kun Store of Hope muuttaa samoihin tiloihin. Nepalskan vaatemallistot lisääntyvät ja verkkokauppa laajenee. Kesäpuoti Vatulassa monipuolistuu myös ja aukioloajat siellä pitenevät.

Vaikka Nepalissa olot ovat edelleen haastavat, tuottajamme on suunnitellut valtavasti uusia vaatemalleja, joista saamme nauttia pian!

Vuotuinen matka Nepaliin lähenee (2.2.-14.2.).
Käyn tapaamassa tuottajia ja muita yhteistyökumppaneita, omaa kummityttöä sekä tutustun Nepalskan kummikohteeseen, Odharen pieneen, köyhään kylään. Matkalta tulossa valokuvia ja lisää tietoa tilanteesta.3.12.2015

Voi miten vaikea vuosi nepalilaisille!!! Älä unohda heitä! Apua ja rukouksia tarvitaan! Maanjäristyksen ja pitkään jatkuneiden jälkijäristysten jälkiä korjataan ja kyliä rakennetaan uudelleen, mutta ei siinä vielä kaikki!

Intia boikotoi Nepalin vaalitulosta. Vaaleissa hindulaisuus erotettiin valtiosta ja periaatteessa (ei kuitenkaan käytännössä) Nepalissa on uskonnon vapaus. Siitä kimmastuneena Intia on sulkenut rajan, josta kulkee ainoa vientireitti. Nepalilaiset eivät nyt saa polttoainetta ruokansa keittämiseen, autoihinsa, ompelimoiden eikä muihin generaattoreihin, eivät elintarvikkeita eikä lääkkeitä.

Maa on valtavissa vaikeuksissa, mutta YK, EU ja muut suuret toimijat ovat unohtaneet sen oman onnensa nojaan Syyrian ja pakolaiskriisin viedessä voimavarat.

Auta Nepalia ostamalla heidän tuotteitaan, ottamalla kummilapsia tai osallistumalla kylien jälleenrakentamiseen!27.2.2015

Tämän vuotinen Nepalin matka on takanapäin ja jätti ajattelemisen aihetta. Uusia laukkuja, villasukkia, kosmetiikkaa ja papereita on jo butiikki pullollaan ja kolmea vaatelähetystä odotellaan kevään mittaan.
Kävin tervehtimässä Nepalskan omaa kummityttöä Mariyamia. Me täällä emme helposti osaa kuvitella kummilapsen koulu- ja asuntolamaksujen merkitystä! Oli hienoa nähdä elämää käytännössä ja tutustua ihan oikeasti. Mariyam on erittäin köyhästä kylästä, jossa ihmiset asuvat majoissa. Yhteistyökumppanimme on hankkinut kylältä tontin, jonka maksamiseen ei vielä ole riittävästi varoja. Tontille olisi tarkoitus rakentaa pieni koulurakennus, kasvimaa ja myös opettaa naisille käsityötaitoja. Nepalska haluaa osallistua 30 euron kuukausikannatuksella. Osallistu sinäkin! Tule Nepalskaan juttelemaan! Saat lisätietoja hankkeesta!


21.1. 2014

Laukontorilla! Ihanaa kun aurinko paistaa ja on valoa ja ilmavuutta! Pakkaskeleihin tarjolla lämpimiä fleecevuorisia villamyssyjä! Nyt vain 20 euroa!
Tämän vuoden Nepalin matka häämöttää kahden viikon päässä. Luvassa paljon uutuuksia ja aloitamme myös oman XL-malliston rentoja värikkäitä vaatteita!
Tulkaapa moikkaamaan Laukontorille!


8.1.2014

Uusi vuosi 2014 ja uudet tuulet!


Kiitos kaikille ihanille asiakkaillemme vuodesta 2013! Olemme erityisen iloisia käsintehtyjen papereiden ja huopapallojen suosiosta! Käsityöharrastukset kiinnostavat. Vaatteemme tuottivat paljon iloa ja saivat vakituisen kannattajakunnan. Tästä on hyvä jatkaa!

Nepalska muuttaa uusiin tiloihin Laukontori 4:ään. Aivan edessä on tilava parkkipaikka ja kesällä tori ja laivaliikenne tuo uutta eloa. Puodista tulee entistäkin iloisempi, raikkaampi ja värikkäämpi!

Sanna lähtee Nepaliin helmikuussa tapaamaan tuottajia ja etsiskelemään uusia tuotteita. Kauppalistalla on esimerkiksi puiset ja luiset helmet ja napit, huovutusvilla ja hamppulanka. Odotetusti kehitellään myös kookkaampien tyttöjen mitoitukselle sopivia vaatemalleja.

Jo tällä hetkellä tuotannossa aivan ihania vaatteita! Valmistuvat tammikuun loppupuolella ja saapunevat parahiksi uuteen puotiin!

Luvassa siis paljon uutuuksia. Sitä ennen kuitenkin MUUTTOALE 20% Aleksis Kiven kadulla!

Tervetuloa!


7.2.2013 Facebook-sivumme on nyt auki. Käy tykkäämässä osoitteessa facebook.com/nepalsk

3.5.2013 Kesätunikoita ja pussihousuja! Tule tutustumaan valikoimiimme! Tilaamme pieniä sarjoja
Kirjansitojat ovat ilahduttavasti löytäneet myymälämme!

1.8. Nepalin monsuunikausi oli rankka ja alkukesällä järjestetyn facebook-kampanjamme ansiosta 18 kangasteltassa asuvaa perhettä sai kunnollisen pressun telttansa suojaksi! Kiitos kaikille osallistujille!

Uusia mielenkiintoisia mekkoja ja tunikoita on matkalla ja odotetaan kiihkeästi.

12.8. Luonnonvärisiä pashminoita sekä koruja, virkattuja pannulappuja, uusia batiikkipapereita ja paljon muuta!

25.11. Puoti on pullollaan! Nyt kannattaa kipaista jouluostoksille!

18.12. Joulu saapuu.. Nepalska on avoinna aaton aattona klo 18 asti ja viettää joulua 29.12. asti.
Avoinna jälleen 30.12. hervottomien tarjousten merkeissä! Alkuvuosi on yhtä tarjousten juhlaa,
koska muutamme helmikuun aikana Laukontorille.

Oikein lämminhenkistä Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!